Julen giver danskernes tro en anledning

I morgen strømmer danskerne til julegudstjeneste. Det hænger for flere iagttagere sammen med, at kristendommen er rodfæstet i det danske folk. Teologi-professor ser dog julefejringen som ”udtryk for den generelle afkristning”

Danskernes forhold til kristendommen er ikke simpelt. Og ifølge flere kirkelige kendere træder tvetydigheden særligt tydeligt frem i juletiden. For bag julehyggen gemmer der sig alligevel nogle dybder, som ofte overses.

På den ene side er antallet af danskere, der siger, at de går regelmæssigt i kirke, faldet fra 13 til 10 procent fra 1981 til 2008. På den anden side er antallet af danskere, der kommer i kirken i særlige anledninger som julen, næsten fordoblet fra 17 til 31 procent, og de kirkefremmede er faldet fra 70 til 59 procent.

Det fremgår af den store kortlægning af danskernes værdier i de seneste 30 år, som blandt andre professor Peter Gundelach har stået for.

Tallene peger på et folk, der søger deres rødder, mener Bente Hansen, der er forfatter og menighedsrådsmedlem i Vor Frue Kirke i København.

”Mange har fået interesse for at nærme sig kristendommen igen efter at have været væk fra den i nogle årtier. Tit hører jeg, at folk skal have nogen at følges med, når de tager dette skridt tilbage mod kirken. Det er lidt ligesom, når de skal til tandlægen. For hvad gør man? Skal man have en salmebog med?”.

Det dækker mest over, at fremmedheden over for kristendommen er på tilbagetog, mener forfatteren. Danskernes julegudstjeneste er således mere end tom tradition.

”Danskerne har været religiøse hele tiden. De har bare manglet det religiøse sprog. Og selvom troen er blevet til en omgang biksemad med elementer fra andre religioner, er der dog en klar retning i denne tro, for langt de fleste forbinder sig med den kristendom, som de er vokset op med,” siger Bente Hansen.

Artikel-link:  klik her

Kristeligt Dagblad 2011

Tilbage til oversigten


Klik på nedenstående foto for at hente opløselige fotos.

JPEG - 5.3 kb
Foto: Suste Bonnén